Endorfin

Endorfin är ett peptidhormon kroppen tillverkar själv och som lindrar smärta och påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfin utsöndras bland annat vid stress, motion,även av sex förälskelse och vid akupunktur. I motsats till andra naturliga substanser kan endorfin finnas kvar i blodet under flera timmar[källa behövs] .

Endorfin anses ofta vara kroppens eget morfin, av den anledningen att ämnena binder till samma typ av receptorer, my-receptorer, som morfin, heroin och andra opiater, även om endorfin och morfin är helt obesläktade från kemisk synpunkt. På samma sätt som effekten av morfin och heroin kan hämmas med hjälp av naloxon, har detta ämne samma hämmande effekt på de kroppsegna endorfinerna.

Detta förhållande kan leda till ”träningsnarkomani”, som är en kombination av kemiskt beroende av endorfin och ett psykiskt beroende. En studie har visat effekten av endorfin, mätt i mg morfin injicerat intravenöst, att 45 minuter högintensiv löpning gav samma effekt mätt i smärthämning vid termisk provokation, som vid injicering av 10 mg morfin.

Klockan är nu 21:27 och jag är (till sist) hemma efter jobb och träning på det. Träning i form av två timmar och fyrtio minuter innebandy. Har jag möjligheten att överdosera den sortens träning så gör jag det. Hade vi inte blivit bortjagade av några som skulle spela tennis efter oss hade vi väl spelat än. Alldeles uppenbart var min kropp fullpumpad med endorfiner eftersom jag fortfarande fungerade. I alla fall hjälpligt.

Nu däremot. När jag kommit hem så kan jag konstatera:
1. Att jag känner mig som en urkramad disktrasa.
2. Att jag har ont i hela kroppen.
3. Att vätskebalansen är = noll.
4. Att jag känner mig febrig.
5. Att jag känner mig yr och snurrig.
6. Att jag känner av de hugg och slag som utdelas i den sporten.

Därför tar jag två magnecyl, lägger mig i soffan. Tänker inte flytta mig ur den förrän sängen kallar eller min kropp kallnar.

Stilla undran: Undrar om jag skulle spela tills hjärtat stannade om möjligheten fanns.

 This entry was posted on onsdag, november 19th, 2008 at 22:33 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Related Posts

  • No related posts found.

Leave a reply