Så var det detta med jämställdhet

Jag är mycket för detta med jämställdhet. Att alla skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett om man har kuk eller inte, är långe eller kort eller gillar personer av samma kön eller inte.

Därför tycker jag det är besynnerligt med den typ av debatt som förs lite då och då här i konungariket Sverige. För lite sedan skulle samhället anpassas utifrån feministiska perspektiv. Det är inte alls ovanligt att personer, som ofta vill kalla sig själva för ”feminister”, som påstår sig värna om jämlikhet försöker skapa ojämlikhet genom (oftast) positiv särbehandling av kvinnor (för det är på den fronten debatten sker).

Man vill så att säga bekämpa ojämlikheten med ytterligare ojämlikhet.

Nu senast tittade jag på ”Kvällsöppet” med Lennart Ekdahl där det diskuterades ”rätten till barn”. Kort bakgrund: Idag har heterosexuella och homosexuella par rätt till hjälp med insemination om man behöver det för att kunna skaffa barn. Är du dock ensamstående har du inte den rätten och detta är något som riksdagen är i stort sett enig om (förutom tant-partiet KD såklart).

Man vill alltså skapa en lag där ensamstående kvinnor har som RÄTTIGHET att bli inseminerade för att skaffa barn även om de lever som singlar. Inte ett enda ord nämndes om männens rättigheter i hela programmet. Skulle en man som lever som singel och skulle vilja skaffa barn ha samma rättighet till barn? Nejdå, detta gäller bara kvinnor som är singlar. Och det är här debatten haltar och blir ojämlik.

För min del får de gärna lagstifta om vad de vill men då skall man se till att inte lagstifta så samhället blir mer ojämlikt än det var innan. Eller förutsätter man helt sonika att det inte finns en enda man i hela konungariket som inte skulle vilja skaffa barn utan att ha en kvinna vid sin sida?

 This entry was posted on torsdag, februari 28th, 2008 at 11:54 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Related Posts

 • No related posts found.

2 Responses to ' Så var det detta med jämställdhet '

Subscribe to comments with RSS

 1. 1

  on februari 28th, 2008 at 19:18

  alltså, jag håller med i grundfrågan, men jag tycker att du är ute och cyklar i den här frågan. om män skulle kunna bli gravida och lagstiftningen skulle handla enbart om kvinnor, då är det särbehandling.

  det är ungefär som att tycka att det är diskriminerande att kvinnor får subventionerad bröstrekonstruktion efter bröstcancer, medan män inte får det.

  olika biologiska förutsättningar.

 2. 2
  Stephen said,

  on februari 28th, 2008 at 22:16

  Jag håller inte med dig faktiskt Micke. Det är rätten till barn jag diskuterar och att kvinnor i sånt fall skulle ha en större rätt till barn än män bara för att de har biologiska förutsättningar att skaffa barn ”på egen hand”.

  För övrigt så anser jag att män som vill ha bröstrekonstruktion efter bröstcancer skall få det.

Sorry, the comment form is closed at this time.