En polo

Spatserade ut i det isiga västerås för att införskaffa en polotröja. Kom hem med en halsduk och två böcker och ett par byxor som jag inte kom hem med. Byxorna skall justeras lite hos farbror skräddaren först, får dom på torsdag. Kommer bli super!

Rongedal. Är inte buzzen kring dem inte så lite överdriven? Jag betygsatte låtarna eftersom de framfördes igår. Rongedal fick min enda etta. Inte är det roligt år 2008 med tvillingar som gör synkade rörelser? Känns lite cirkus alá 1882.

Men som sagt. Hon som kom sist, borka borka, sjöng vedervärdigt men rysk musik och refränger som ”borka borka” är ju alldeles underbart.

I alla fall. Här och nu startar jag en liten utbildning i nonsens-vetenskap. Saker man inte behöver veta men ändå kan vara skoj att känna till. Först ut är:

Det paradoxala i att varmt vatten fryser fortare än kallt. Det vill säga att om du ställer två koppar vatten i frysen, den ena med varmt och den andra med kallt vatten så fryser den varma först. Det beror på att varmvattenmolekylerna har tillräckligt mycket energi för att lämna vattenmassan som ånga och leda bort värmeenergi från vätskan.  Så trots att varmvattnet är varmare förlorar den sin värme mycket snabbare. Detta upptäcktes redan nästan 400 år före Kristus av Aristoteles.

 This entry was posted on söndag, februari 17th, 2008 at 15:40 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Related Posts

 • No related posts found.

2 Responses to ' En polo '

Subscribe to comments with RSS

 1. 1
  Anonym said,

  on februari 20th, 2008 at 22:49

  Detta med att varmt vatten fryser fortare än kallt har jag aldrig beskådat. Har hört detta vid ett flertal tillfällen och varje gång bara måste jag testa. Och varje gång blir svaret det samma, den kopp med kallt vatten (ca 10 grader) fryser mycket mycket fortare än den med varmt vatten (ca 70 grader).

  Enligt boken Conceptual Physics kan fenomenet att kokande vatten fryser fortare än varmt vatten (med varmt vatten menas då vatten med en temperatur >60 grader celcius) uppträda om det är ett mycket tunt lager vatten över en stor yta.

  Vi kanske inte alltid ska lita på det som Aristoteles sa…

 2. 2
  Stephen said,

  on februari 20th, 2008 at 23:36

  Det är kanske så det ligger till då…

  jag såg för nåt år sedan ett program med några forskare som var på sydpolen där de kastade upp en mugg med kokande vatten i luften (det var kanske 30-40 grader kallt ute) och vattnet bokstavligen exploderade i ett moln av is och snö.

  Och tydligen får man inte samma effekt med kallt vatten… så det ligger nog nåt i vilken exponering vattnet får med kylan helt enkelt

Sorry, the comment form is closed at this time.