Janne Josefsson

Har just sett på Uppdrag Granskning som ikväll med övertydlighet visade att ICA systematiskt märker om gammal köttfärs, maler ner gammalt kött, eller steker och säljer ännu äldre kött. Till och med kött som legat på golvet packas om och säljs.

Jag förfasas inte av att det går till på det här viset, jag är inte så kinkig med maten att det gör mig så mycket. Nä, istället sitter jag och myser över hur ofantligt snyggt programmet är upplagt. Hur jävla fantastiskt effektivt och snyggt det presenteras.

Det börjar med att programmet ganska snyggt presentrar ICAs fina filosofier, träffar de stora butikernas ägare, detta alltså innan några oegentligheter avslöjats eller ens påstås skall avslöjas. Handlarna talar såklart vitt och brett över hur stolta de är över sina butiker, hur bra de är osv osv.

Sedan till själva kärnan. Med dold kamera ”live” inne i köttpackrummet, med märkta köttkartonger som dyker upp igen, med anställda som vittnar om att det sker systematiskt.

Åter till handlarna. Vissa förnekar att det är deras butik på bilderna, andra beklagar och ber om ursäkt och att det skall åtgärdas (det självklara och ganska förutsägbara beteendet).

Sedan ICAs VD i studion som är chockad (på riktigt verkar det som) och som påstår sig ha tagit krafttag mot detta, något jag förutsätter också är riktigt. Han försöker med utvägen att detta skulle vara dessa fyra enskilda handlare som håller på så här. Josefsson krossar det med en snygg liknelse med att om man har en låda med 1400 clementiner och plockar fyra stycken slumpvis därur och alla är ruttna inuti, varför skulle resterande 1396 clementiner vara fräscha då? Josefsson är helt obeveklig men släpper till sist VDn att tala till tittarna om varför mn kan ha förttroende för ICA i framtiden. Han talar vitt och brett.

Janne Josefsson, som såklart hade förutsett det beteendet, avslutar med att uppmana alla som jobbar inom ICA att kontakta honom för att belysa andra oegentligheter och att de ”har en grundlagsskyddad rätt att få vara anonyma om de tar kontakt med honom” i samma mening som han lite underförstått påstår att det skulle vara enskilda medarbetare som på eget bevåg tagit sig för detta fusk (något han naturligtvis vet inte är sant, han vet att det är chefer ända upp som känner till detta, och att massor av ”vanliga” anställda kommer känna sig oskyldigt anklagade och kontakta honom).

Till sist visas reportaget för ICA-Stig från reklamen, även han är bestört. Jag tror att så snart hans kontrakt med ICA är över så kommer vi inte att se mer av honom.

Och själva juvelen i hela skapelsen: Timingen. Tre veckor innan jul. Precis när hela sveriges befolkning skall bulla upp och frossa som ingen annan tid på året dras hela matvarukedjan så djupt i smutsen att det kommer kosta många många miljarder .

Jag riktigt myser över hur skickligt och snyggt producerat och presenterat det var. Det enda som gör mig lite ledsen i själen är den medkänsla jag känner för de stackars ICA-handlare som verkligen driver sina affärer på ärligt vis, om jag vore en sådan hade jag varit så förbannad på mina så kallade kollegor att… ja jag vet inte vad.

Fler artiklar om detta: Aftonbladet1, Aftonbladet2 , Aftonbladet3, Aftonbladet4

 



This entry was posted on onsdag, december 5th, 2007 at 22:25 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Related Posts

 • No related posts found.

2 Responses to ' Janne Josefsson '

Subscribe to comments with RSS

 1. 1
  hej said,

  on december 7th, 2007 at 10:53

  I samma mening som han lite underförstått påstår att det skulle vara enskilda medarbetare som på eget bevåg tagit sig för detta fusk.” Detta stämmer inte utan snarare var det tvärtom då josefsson ifrågasatte att det verkligen kunde vara enskilda medarbetare som stod för fusket

 2. 2
  Stephen said,

  on december 8th, 2007 at 15:13

  Javisst, men det är ju bara ett retoriskt trick för att få dessa falskt anklagade medarbetare att kontakta Uppdrag Granskning. Ju.

Sorry, the comment form is closed at this time.