The Hunger Games

Träffade Anders och Helena idag och de ”bjöd med mig” på bio. Vi skulle se The Hunger Games. Jag hade inte en susning om vad det var för film vilket jag även meddelade paret A&H som välvilligt erbjöd sig att berätta lite om filmen. Jag tackade nej och satt följaktligen på Råsunda Filmstaden utan några som helst förväntningar på filmen (trailer). The Hunger Games är en helt klart udda historia som är baserad på en mycket uppmärksammad bokserie (något jag inte heller kände till innan). Den utspelar sig i en icke specificerad framtid i ett icke specificerat land som är indelat i tolv distrikt. Varje distrikt ska varje år skicka en kille och en tjej i åldern 12 till 18 år till en ”festlighet” som årligen avgörs i huvudstaden. Festligheten går ut på att dessa 24 ungdomar släpps ut i skogen och där ska de ta livet av varandra och den som överlever vinner.

Filmen kan kommenteras ur flera aspekter. Dels måste åldergränsen kommenteras (som uppenbarligen måste vara 11 år eftersom det var flera riktigt unga barn på föreställningen). Jag måste säga att filmen är direkt olämplig för barn då den dels innehåller en hel del riktigt otäcka scenen men också för att den erbjuder ett sypercynisk samhällsklimat som på många sätt är mer skrämmande än de otäcka scenerna. Eller som DN:s recensent skriver ” Däremot, och det här är en varning, är 11-årsgränsen på ”Hungerspelen” extremt generös med tanke på den mardrömslika kontexten, och man kan lätt säga att det är en film som tänjer gränserna för vad unga under femton får se på bio.”

Nåväl. En helt okej film. För att inte säga bra till och med.

 This entry was posted on måndag, mars 26th, 2012 at 0:02 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Related Posts

  • No related posts found.

Comments are closed.

Sorry, the comment form is closed at this time.