Frihet = bra?

Man brukar säga att frihet är bra. Med frihet inkluderas valfrihet. Man ska ha rätten att välja vad man själv vill.

Generellt anses stor valfrihet som något positivt. Det är bra att var och en kan/får välja vad just den personen vill ha/göra/köpa/rösta på och så vidare. Jag blir galen av all denna valfrihet. I min närmaste affär finns minst 50 olika sorters frukostflingor att välja mellan. Säkert lika många olika sorters schampon. Till och med sådana saker som är till synes helt indifferenta (som spolarvätska) finns i flera olika alternativ. Dels är det svårt att välja. Vilka faktorer är det som ska få avgöra vilket schampo jag väljer? Pris? Doft? Färg? Förpackning? Varumärke? Kombinationer av dessa? Kort sagt, det är stört omöjligt att göra ett korrekt val. Vad jag än väljer så kommer jag gå därifrån med känslan att jag valt fel. Det finns ett annat val som är bättre som jag borde ha gjort. Och så är det med allt. Vilket bredband ska jag välja? Vilka jeans ska jag köpa? Hur jag än gör så kommer jag välja fel, eller jag kommer välja rätt, men sannolikt finns det ett bättre val att göra vilket gör mitt val felaktigt per definition. Vad gör detta mig då? Jo, dels gör det att jag blir oförmögen att välja över huvudtaget. HUR ska jag kunna välja mellan 50 schampon eller för all del 700 fonder i PPM? Det är omöjligt. Och OM jag väljer så kommer jag för alltid förföljas av känslan att jag valt fel.

Valfriheten bara ökar och ökar dessutom. Det kommer inte finnas färre frukostflingor om 5 år. Det mobila samhället gör att du i princip i varje ögonblick måste avgöra om du ska jobba nu eller inte (bild). Jag blir galen.

Vad är det jag vill då? Ska vi inte ha ett valfritt samhälle? Ska det inte få finnas 50 olika sorters frukostflingor? Mitt svar är ett rungande: Njao. Jo kanske ändå. Det är väl bra. I guess. Men det gör i vilket fall mig till en olyckligare människa. (visst stavas människa så?). Kanske är enpartistater inte så dumt ändå. Kommunism är en fin sak. Så länge de styrs av personer som vet vad jag vill ha.

”Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black.” – Henry Ford

 This entry was posted on lördag, oktober 22nd, 2011 at 21:18 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Related Posts

  • No related posts found.

Leave a reply