Debatt för nu

Kommentarer inaktiverade för Debatt för nu | Uncategorized

Idag på tunnelbanan satt jag bredvid en pappa och hans dotter. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara på ett fint sätt att denne unge förde ett sjuhelvetes liv. Men vi kan väl säga så här: Den här flickan var synnerligen duktig på att fånga en hel tunnelbanevagns fokus.

Detta för mig in på dagens debatt i Svts Debatt. Debatten om kaféägaren som förbjöd barn på sitt kafé. På motståndarsidan i debatten skränas det om att det är omänskligt att behandla barn på detta viset och att barn också minsann är människor och därför inte på något sätt får diskrimineras (något man tydligen också konstaterat i någon slags dom i åldersdiskriminering som följt detta förbud).

Sen när blev barn fullgoda människor? Vi har ju massor av saker barn inte får göra som uppenbarligen är ok från myndigheter, allmänhet och åldersdiskrimineringsanmälare. Bara för att ta några exempel. Barn får inte: Dricka alkohol, rösta, köra bil, knulla, arbeta, gå på vilken bio dom vill eller i någon som helst utsträckning bestämma över sina egna liv (detta är för övrigt det som fyller huvuddelen av mitt liv). Med detta sagt kan vi alltså konstatera att barn är människor med kraftigt begränsad handlingsfrihet.

Vad är det då som gör att detta till en debatt över huvud taget? Jo, vi kan nämligen inte låta våra barn begränsa oss här i livet. Jag menar, varför ska JAG inte få gå på det där kaféet bara för att jag har mitt barn (som inte kan sköta sig) med mig?

Samtidigt har jag svårt att begripa även det argumentet… alla jag känner accepterar att man inte får ta med sig sina barn till arbetet (mer än nån klämdag på påsklovet typ), men när detta sträcker sig till kaféer… DÅ ÄR RÅTTET MÅGAT!

Äh, jag vet inte. Jag är inte rätt person att skriva den här typen av text eftersom jag anser att barn som inte kan uppföra sig inte borde få vistas någonstans utanför hemmet.