Frihet = bra?

Kommentarer inaktiverade för Frihet = bra? | Uncategorized

Man brukar säga att frihet är bra. Med frihet inkluderas valfrihet. Man ska ha rätten att välja vad man själv vill.

Generellt anses stor valfrihet som något positivt. Det är bra att var och en kan/får välja vad just den personen vill ha/göra/köpa/rösta på och så vidare. Jag blir galen av all denna valfrihet. I min närmaste affär finns minst 50 olika sorters frukostflingor att välja mellan. Säkert lika många olika sorters schampon. Till och med sådana saker som är till synes helt indifferenta (som spolarvätska) finns i flera olika alternativ. Dels är det svårt att välja. Vilka faktorer är det som ska få avgöra vilket schampo jag väljer? Pris? Doft? Färg? Förpackning? Varumärke? Kombinationer av dessa? Kort sagt, det är stört omöjligt att göra ett korrekt val. Vad jag än väljer så kommer jag gå därifrån med känslan att jag valt fel. Det finns ett annat val som är bättre som jag borde ha gjort. Och så är det med allt. Vilket bredband ska jag välja? Vilka jeans ska jag köpa? Hur jag än gör så kommer jag välja fel, eller jag kommer välja rätt, men sannolikt finns det ett bättre val att göra vilket gör mitt val felaktigt per definition. Vad gör detta mig då? Jo, dels gör det att jag blir oförmögen att välja över huvudtaget. HUR ska jag kunna välja mellan 50 schampon eller för all del 700 fonder i PPM? Det är omöjligt. Och OM jag väljer så kommer jag för alltid förföljas av känslan att jag valt fel.

Valfriheten bara ökar och ökar dessutom. Det kommer inte finnas färre frukostflingor om 5 år. Det mobila samhället gör att du i princip i varje ögonblick måste avgöra om du ska jobba nu eller inte (bild). Jag blir galen.

Vad är det jag vill då? Ska vi inte ha ett valfritt samhälle? Ska det inte få finnas 50 olika sorters frukostflingor? Mitt svar är ett rungande: Njao. Jo kanske ändå. Det är väl bra. I guess. Men det gör i vilket fall mig till en olyckligare människa. (visst stavas människa så?). Kanske är enpartistater inte så dumt ändå. Kommunism är en fin sak. Så länge de styrs av personer som vet vad jag vill ha.

”Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black.” – Henry Ford

 


Att åka till eller från jobb

Kommentarer inaktiverade för Att åka till eller från jobb | Uncategorized

Dom lyfter en bro i sundbyberg så pendeltåget går inte mellan bålsta och centralen idag.

Så här gick det till när jag åkte hem från jobbet igår. Först tog jag gröna till t-centralen för att byta till blåa. På tavlan stod att ett tåg mot akalla var på väg, inte min destination. Jag förstod att de sa något i högtalarna eftersom merparten dock inte alla gick mot utgången. Tåget mot akalla kom aldrig utan hjulsta kom upp på tavlan. Min destination. Nästa gång högtalaren ljöd pluggade jag ur mina lurar som spelade p3 om och fick veta att blåa inte gick mellan centralen och rådhuset trots att de så sagt på teven. Åter till gröna och avstigning och se upp för avståndet mellan vagn och plattform vid fridhemsplan. Blåa till sundbyberg och sen var ju saken biff. Krångligt ställe det där bromma. Att bo på alltså. Om man jobbar i skanstull.

 


Best Western Plus och Ceasarsalladen

Kommentarer inaktiverade för Best Western Plus och Ceasarsalladen | Uncategorized

Morsan och farsan är i Stockholm i helgen. Jag hämtade dom vid båten (de har inte bilen med sig den här gången). Förra gången de var uppe körde de vilse såpass att de missade båten när de skulle ta sig från Stockholm till Nynäshamn. Checkade in dem på hotellet och sen skulle vi äta. Till sist blev det på det viset att vi åt på hotellets restaurant. Vi var de enda gästerna. Jag beställde hamburgare, farsan fiskgratäng och modern beställde club sandwich.

Följande hände: farsan fick en fisksoppa istället för fiskgratäng. Min hamburgare var väl rätt ok. Cole slawen innehöll alldeles för mycket svartpeppar och fisksoppan smakade för mycket selleri. När morsan fick in sin rätt utbrast hon ”det var ganska stor skillnad på den här caesarsalladen och den jag beställde i Göteborg”. Hon beställde som sagt club sandwich, vilket jag påminde henne om.

 


Colatest med lillasyster

Kommentarer inaktiverade för Colatest med lillasyster | Uncategorized

För några år sedan genomförde jag ett cocacolatest med light, zero och originalcocacola. Jag vill minnas att det gick ganska dåligt. Hur som haver så var det dags igen nu när syrran är på besök på grund av jobb på älvsjömässan. Så här gick det till:

Den ena av oss hällde upp colan. Numrerade glasen samt burkarna. Syrran i vardagsrummet. Väl tillbaka skulle rätt burk ställas vid rätt glas. Syrran tog tre av tre första gången. Jag tog en av tre.
Jag blev bestört och ville att syrran skulle göra om testet för att se att det inte bara var tur. Andra gången spetsade jag lighten med vaniljarom. Så här reagerade syrran på vaniljaromlighten:

Jag intygade dock att det inte var någe fuffens med glasen och syrran återtog sin koncentrerade look och testade noggrannt.

Och… Satte alla tre igen. Jäkla syrra.