Deltävling nr 3 i tävlingen.

Vi har en ledare so far. Komigen och tävla nu era fanskap.

Nu skruvar vi upp svårighetsnivån ett par snäpp. Det kommer bli svårare och svårare genom hela tävlingen. Var beredda på det. Här nedan har vi bilder av en fängelsekund och förbrytare och min lilla lilla syster. Den ena tjänar sitt levebröd genom heroin och snatteri, den andra lever av staten (ganska snarlikt och svårt. That´s the point). Gissa vem är vem?

 


Deltävling nr 2

Vi har inga deltagare än så länge… men kom ihåg att det är aldrig för sent att backa tillbaka och medverka i tävlingen. Jag instiftar härmed även ett pris till den som kommer på första plats.

Okej. Då var det klargjort. På bilden nedan finns Curt och Fader Fouras. Vem är vem? Jag vet att denna är svår men det kostar inget att gissa.

 

 


Gone Baby Gone

Kommentarer inaktiverade för Gone Baby Gone | Uncategorized

Dennis Lehane, en av mina favoritförfattare, har skrivit boken som filmen baseras på. Just den här boken har jag inte läst men valde ändå att kolla på filmen ikväll.

Det är en galet bra deckare som går utanför alla traditionella deckarhistorier. Jag kan inte säge mer än SE DEN! Ben Affleck har regisserat. Jag vet inte om det var hans debut som regissör, men detta är imponerande. Lillebror Casey Affleck spelar huvudrollen Patrick Kenzie alldeles lysande (är inte hundra på det men jag har för mig att jag sett någonstans att han är oscarsnominerad för rollen, inte illa. Inte illa alls för unge Affleck).

Förutom att filmen är välspelad, har ett riktigt bra manus och fullständigt oförutsägbar balanserar filmen perfekt på linjen mellan moral och lag. Vad är rätt och vad är fel? och huvudpersonerna ställs inför mer eller mindre omöjliga val och situationer under filmens gång som stannar kvar hos mig efter filmens slut.

Bara se den helt enkelt. På din biograf på fredag.

 


Nr 1 Look-alike

Tjena.

Från och med nu skall jag ha en liten serie med look-alikes av sådana som jag känner eller har kort på. Det kan bli en lång följetång.

Männen på bilderna är min far och Roland Cedermark. Vi gör helt enkelt så att ni som läser får gissa vem som är vem, ni får poäng för rätt och fel och jag håller koll på ställningen. Det kommer fler bilder senare och alla svar räknas. Svar lämnas i kommentarerna. Hitta på ett alias ni har lust att ha under hela tävlingen. Okej?

 


Lite skoj

En liten rolig grej från idrottsgalan. Zlatan tyckte att 2007 hade varit ett underbart år. Han vann scudetton och hans förste son föddes. Möjligen insåg han sin felsägning eller också flinade han sådär som har alltid brukar göra.

Maximilian Ibrahimovic föddes den 21 september 2006.

Ett underbart 2007 var det.

Att syrran nu skall åka i fängelse för att ha bränt ner sitt hus tycker jag är lite komiskt faktiskt. Eller om det är tragiskt kanske. Jag tror i vilket fall att det skulle göra henne gott att skaka galler ett par tre år. Ni kan läsa mer om saken på hennes sida. Länk till höger.

På något vis har jag och brorsan alltid anat att hon skulle välja den kriminella banan. Sånt känner man liksom på sig.

Kram lillasyster. Du får lova att ge rapporter om hur det är med allt på fängelset, hur maten är, om du träffat några nya kompisar och vad ni får göra på dagarna.

 


Gubbe is what i am today

Jag bokstavligen stapplar runt i lägenheten ikväll. Började söndag för en och en halv vecka sedan med 1.5 timmar innebandy. Just det… jag hade inte tränat på 12 veckor på grund av min skadade fot. Sedan onsdagen därpå en timme och 50 minuter. Söndag nr två 2 timmar och idag (onsdag) 2.5 timmar. Alla energireserver är i botten. Vätskebalansen åt helskotta. Och jag stapplar.

Vi hade i vilket fall nätverksmöte med vårt civilekonomnätverk igår kväll. Det börjar faktiskt likna nåt. Det var jag som var värd. Presenterade Folksam och bjöd på mackor från Subway.

Cheerio

 


Snyggt jobbat FBI

Kommentarer inaktiverade för Snyggt jobbat FBI | Uncategorized

FBI har tagit reda på hur den försvunna Madeleine kan se ut nu. Starkt jobbat av FBI tycker jag. De har kommit fram till att hon ser exakt likadan ut nu som när hon försvann.

 


Den där idrottsgalan och så Basshunter.

Kommentarer inaktiverade för Den där idrottsgalan och så Basshunter. | Uncategorized

Läste tidigare idag att nåt bettingbolag hade stoppat allt spel på Susanna Kallur. Jag trodde alla visste att Zlatan vinner alla tävlingar som svenska folket får bestämma utgången på. Utan undantag. Han är magisk den gossen.

Vad värre är var att Zlatan vann priset som årets manlige idrottsman. Jag är den förste att fullkomligt dyrka denna underbara entertainer och gudabedådade fotbollsspelare, men det finns verkligen ingen finare man och idrottsman än Mattias Ekström. Han är min vinnare 2007 och alla andra år.

Fast det kan ju en idiot räkna ut att de tilldelade Zlatan priset för att han över huvud taget skulle komma till globen. Zlatan åker inte till Sverige och nån idrottsgala för att titta på. Ekström vann förresten Race of Champions för andra året i rad 2007. En racingtävling där alla de bästa racing och rally förare möts på lika villkor. I år slog han Schumacher i finalen.

Förresten… vart har myggan tagit vägen? Nu för tiden är det blaff-stora headset som gäller. Och så gör dem de hudfärgade så de inte skall synas. Kolla på bilden här nedan. Den syns tamigfan inte. De här stoora svarta myggorna mot svart kavajslag däremot… MYCKET störande.

Annars då på idrottsgalan? Jo. Följande personer hade en sån där propp i örat: Mats Ronander, Carola (fetare än någonsin) och Anderas Johnsson. Fast Carola pluppade ur sin det första hon gjorde. Varför har de propp i örat? Det verkar ju fånigt. Särskilt när det stora flertalet inte har det.

Svensk musik rockar i England på sistone. Efter ABBA, Europe, Ace of Base och Robyn som listettor i England har vi nu haft först Eric Pryds (Call on me) och Basshunter (Botten Anna, fast på engelska då). Det är tur vi har musiker som för den stolta svenska musiktraditionen vidare.

 


Nu har jag sett den…

Syrran skrev och rekommenderade filmen ”Darling” häromdagen. Här läser ni hennes syn på filmen.

Filmen var på många sätt en vacker berättelse. Väldigt subtilt berättad vilket är något jag verkligen gillar med filmer. Jag vill inte ha saker och ting förklarat för mig, jag vill tolka filmerna på egen hand. Jag vill inte att folk säger vad de tänker eller känner eftersom jag vill känna själv vad de känner eller tänker.

”Pank? Det är inget bra, det skall man inte vara”. Så sant så sant. Bernhard kommenterar huvudpersonen Evas (Michelle Meadows) situation efter hon fått sparken från Guccibutiken.

Det vackraste är ändå denne Bernhard som blivit rövknullad av alla han känner i hela sitt liv men ändå lyckas vara lycklig i allt elände. Han visar på ett fint sätt att det är det lilla i livet som betyder nåt. Att det är endast nu du finns och att det därför är nu du får glädja dig åt hur det är, glädjas åt en kopp kaffe med en muffin från Seven Eleven.

Michelle Meadows var ju inte den fulaste man skådat.

 


Bilder

Face Morph kan man ladda upp en bild på sig själv och förvandla den till hur man skulle se ut som gammal, som barn, som neger eller som… ja vad som helst… rymdvarelse eller så.

Detta är jag. Jag hittade ingen mer passande bild än denna, men nog finns vissa likheter mellan den facemorphade jag och farfar (tänk bort brillorna).

För många år sedan bytte farfar Evert ut sina glasögon. Han hade haft sina gamla många år. När det blev skitiga drog han bara med sina skitiga fingrarna över glaset och med tiden förvandlades det genomskinliga glaset till något som kan liknas vid frostat glas. Men han bytte i alla fall ut dessa glasögon. Efter bytet av glasögon kunde Evert konstatera att:

1. Vår bil hade en väldigt skarp röd färg.

2. Det fanns mönster på tapeterna i huset han bodde i.

Behöver jag nämna att han naturligtvis brassat runt i sin bil precis som vanligt med dessa glasögon? Nä, tänkte väl det.

Gamle Evert. Du är kung.

 


Radiohuvud

Kommentarer inaktiverade för Radiohuvud | Uncategorized

Radiohead släppte sin senaste skiva på Internet. Gratis men med en uppmaning att de som laddade ner den fick bidra med valfritt belopp. Redan några veckor efter ”släppet” hade de tjänat lika mycket som på ett skivsläpp via skivbolag.

Det liksom säger allt om vilka blodsugare skivbolagen är. Det säger liksom allt om vilken kartellbildning/monopolliknande ställning de haft på marknaden.

Men så är det väl överallt. Det är ju inte precis bönderna som skördar de fetaste vinsterna från det som odlas på våra marker utan mellanhänderna och i slutändan du, precis som med skivorna.

Skillnaden är att vi klarar oss utan skivor men inte utan mat. Dessutom kan man genom ett ganksa lättillgängligt lagbrott få skivan utan att betala nu förtiden.

Låt säga att du kunde fixa alla matvaror genom att ”ladda ner” dem från Internet. Att du sitter skyddad bakom brandväggar och kan få allt du behöver i matväg hem i kabeln. Gratis. Kanske vore det en bra grej för bönderna; att vi kan ladda ner deras varor och betala vad man har lust att betala. Jag tror inte det skulle understiga det mellanhänderna har lust att betala.

John, 30, harvar.

 


Så här ser det ut med besökare här förresten.

Först av allt. Tack. Det var snällt av er att läsa min smörja. 

 Tryck för större bild.

 


Måttfullhet

Den 30 oktober var jag hos Doktor Zivago som konstaterade inflammation i foten. I söndags testtränade jag lite men det kändes inte helt stabilt.

Köpte idag någon slags gelékuddar att lägga under hälen inuti skorna. Helt fucking amazing bra grej. Grej of the day! Tränade en timme och 50 minuter idag och det gick galant och jag är så jävla glad. Fy fan vad den här foten har begränsat och plågat mig.

Jag ringde till farfar Evert ikväll. Han tackade för mina fina ord (de jag skrev häromdagen). Tydligen har någon av mina släktingar tagit med och läst upp det för gubbstrutten. Jag blir både stolt och rörd. fast jag tycker faktiskt att han lät ganska glad idag. Så förhoppningsvis ordnar det sig så vi kan dricka gotlandsdricka som är alldeles för gammal för att drickas fler gånger. Det är för övrigt farfars favoritdricka. Gotlandsdricka som jäst till max och stått och nästan blivit förvandlat till någon slags vin. Ingen annan än Evert dricker dylika drycker.

Hårda män dricker inte päronsoda. Behöver jag säga mer än så?

Jag skall verkligen göra ett försök att komma över den där bilden av gamle Evert när han står på bryggan i sin ungdom. Jag vet inte riktigt hur bara.

(Privat meddelande till farsan:  Gå ner till farmor, plocka fram bilden (som jag tror ligger i lådan uppe i vardagsrummet i hyll-låd-grejen som alla fotografier står på), scanna in bilden och skicka den till mig. Tack på förhand. Slut på meddelandet)

 


La familia, a tribute to Evert

När jag var fem sex år flyttade vi från Ekeby hem till ”flygeln” i Källunge. Flygeln var en gammal smedja som renoverats och gjorts till boningshus. Tre rum och kök. Först var det bara morsan, farsan, brorsan och jag. Jag och brorsan bodde i samma rum. Morsan brukade ställa in dammsugaren påslagen så jag somnade lättare. Senare föddes en liten tös som tydligen skulle vara min lillasyster. Vi bodde alla i samma rum. Farmor, farfar och min farbror bodde i stora huset, eller ”uppe” som vi kallar det. När jag blev elva tolv någonting ville jag ha eget rum och flyttade de femton meterna upp i stora huset, till farmor och farfar. Jag minns inte hur lång tid vi bodde på det viset, men jag har i mångt och mycket blivit fostrad av både morsan, farsan och farmor och farfar.

Det var farfar Evert och inte farsan som lärde mig hur man knyter en slipsknut. Av någon besynnerlig anledning minns jag det så väl. Jag minns hur han och jag stod framför spegeln och han visade hur man lade i kors, sedan över, drog upp bakom och ner igenom. Hur man ser till att få rätt längd på slipsen på första försöket. Jag minns hur jag alltid gick ner till farmor och tittade på Allsång på Skansen och drack kaffe för att jag visste hur mycket farmor gillade Allsången. Alla otaliga gånger man kikat in till dom för att dricka ”klocku ti” eller eftermiddagskaffe prick klockan tre. Jag tänker på det sätt farmor lagar husmanskost. Det finns ingen som lagar något så simpelt som stekt fläsk med löksås så gott som farmor Gerd.

Det var just stekt fläsk med löksås som serverades fredagen innan jul då jag efter att ha skjutsat farfar till vårdcentralen i Roma och blivit akutremitterad till Visby lasarett tog den ”akuta” vägen hemförbi och åt stekt fläsk med löksås. Sedan dess har farfar varit inlagd. Det är över två veckor sedan och jag tänker mer än någonsin på en av mina hjältar. Den där stilige karln på det svartvita fotot jag förundrat tittat på och fått berättat att den där vältränade snygge mannen i badshorts på bryggan är min farfar.

Jag önskar så starkt att jag får äta fläsk med löksås eller squashstuvning tillsammans med käre Evert många gånger än. En av de största män som jag har haft i mitt liv. Om inte annat hjälper får väl någon läsa upp detta för honom.

Farfar Evert, 83 och farmor Gerd, 74.

 


Damn

Kommentarer inaktiverade för Damn | Uncategorized

Det känns som någon sparkat mig på njurarna… eller överallt förresten. Tränade för första gången på typ 12 veckor efter den där efterhängda slemsäcken som pajjade i högerfoten. Och jag är verkligen slutkörd.

Det finns några ord som jag vill stava annorlunda än de stavas. Omständlig är ett sådant. Jag vill stava det omständig, utan l:et. Jag tror att det är för att morsan och farsan alltid uttalar det på det viset. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om de verkligen tror att det heter omständig. jag vill även stava förstås med två s. Förståss. Det vet jag inte riktigt vart jag fått ifrån, men jag har fått lära mig den hårda vägen att det tydligen skall vara så. Förstås.

Jag har inte riktigt förstått skillnaden mellan avliden och  framliden. Det verkar vara samma sak. Död alltså.

Jag imponeras lika myckat varenda vinter över det faktum att Västerås grävt ner värmeslingor i gatorna. Alla gator i centrum är helt snö och isfria och dessutom TORRA. Det är helt makalöst. Brodd-försäljningen till skrangliga tanter måste vara sämst i Svea Rike här i V-ås. den här bilden är tagen inte alls lång tid efter några centimeters snö.

 


2008

Många är ganska flygrädda. Pass opp nu för här kommer lite statistik och information. Under 2007 dog 490 personer i den svenska trafiken. Alltså på de svenska vägarna. Såvitt jag känner till dog det totalt noll svenskar i flygkrascher under samma år. Det är ganska märkligt hur våra hjärnor fungerar och hur vi uppfattar hot som inte är ett hot. Vi är sällar rationellt rädda för saker. Vi är inte rädda för att åka bil men vi är rädda för att åka flyg.

Min farmor är livrädd för möss och grodor. Som bekant är både möss och grodor synnerligen farliga djur. Folk är rädda för att bli rånade och ihjälslagna på stan, en risk som är mycket mindre än att åka bil. Ändå gillar vi att åka bil.

Jag tycker det är lite läskigt att åka bil, buss och andra fordon som färdas på våra vägar. Inte så mycket för att jag inte litar på mig själv eller den jag sitter i bilen med. Jag litar helt enkelt inte på alla fyllon, knarkare eller tjockskallar som kör med sommardäck året runt som man är tvungen att dela vägarna med.

Detta är lite knepigt. Människan är nämligen en riskaversiv varelse. Med det menas att vi försöker undvika risker. Vi vill spara pengar i fonder utan risk (men som ger hög avkastning förstås). En undersökning visade att nästan alla som får välja mellan 10.000 kr direkt i handen eller en chans på hundra att få en miljon väljer pengarna i handen trots att erbjudandena är exakt lika mycket värda. I snitt.

Jaja. Det blev ett nytt år. jag giller det här med att vi delar in våra liv i ett antal ungefär lika stora stycken som vi valt att kalla för år. Man får en möjlighet att summera denna tidsperiod och starta på nytt. Kanske avlägga några nyårslöften eller fundera över vad som skall förbättras inför det nya året, vad man vill uppnå.

Det absolut knepigaste med det är att man faktiskt har den möjligheten varje dag. varje dag är ett nytt år, en ny chans att göra det man vill att göra något annat eller låta bli att göra någonting. Jag finner ändå det lite svårt att leva varje dag på det viset, att försöka ha den inställningen levande och i medvetande varje dag. Att det enda tillfälla jag kan påverka är nu, inte det jag gjorde igår eller skall göra i morgon. Det som skall hända i morgon kan man faktiskt på sätt och vis påverka, fast inte just nu. Just nu kan jag bara påverka just nu. Precis som det alltid är.

Blev förvånad när jag tittade på mitt saldo på kontot häromdagen och upptäckte att jag hade betydligt mer pengar än jag räknat med. Det rättade dock till sig i morse då jag var tvungen att köpa det där pendlarkortet för 32 hundralappar jag förträngt att jag behöver. Suck. Jag fick i alla fall känna mig lite rik i några dagar.

En ny sak för 2008 kommer inträffa just nu. Jag skall gå och lägga mig precis efter jag skrivit detta. Jag tror verkligen att jag inte gick och lade mig så tidigt en enda gång under 2007. Ett tecken på att jag håller på att bli gammal? Don’t know. Don’t want to know.

 


Är hemma

Kommentarer inaktiverade för Är hemma | Uncategorized

Klockan är 04:30 och jag är hemma från nyårsfirande. Har en flaska riktig champagne i kylen. Lyssnar på Kate Ryans Voyage Voyage. Det finns en jävligt god anledning att stanna i Stockholm. Men jag har ingen lust att vänta på den anledningen. Beslutet att flytta någon annan stans är mitt och kan bara ändras av ett enda beslut. Ett beslut som jag inte råder över.

Jag kan bara glädja mig åt detta enda beslut jag tagit för att inte krossas under den blytunga verkligheten. En verklighet jag kanske flyr ifrån. Kanske flyr jag. Jag vet inte. Det enda jag är säker på är att är ett dåligt upplägg är ett dåligt upplägg och att jag måste hitta ett annat.